Víno – čím starší tím lepší?

Pití vína není jen tak jednoduchá věc, tedy pokud nechcete být jen povrchním milovníkem, ale chcete tomuto lahodnému moku přijít skutečně na chuť. Velice často kladenou otázkou v této oblasti je, jaká je vlastně trvanlivost vína. Odpovědět na tuto otázku není tak jednoduchou záležitostí, jak by se na první pohled mohlo zdát. Jistě můžete podotknout, že čím starší víno je, tím je lepší a výraznější jeho chuť i kvalita. Ovšem záleží také na tom, jaké víno chcete skladovat. Jistě všichni tušíme, že nejlevnější krabicové víno, nebo víno čepované nebude zrovna tou nejlepší variantou výběru, protože zkrátka nemají předpoklady k tomu, aby byly dlouhodobě uchovávány, a navíc by dosáhly spíše procesu zkvašení, než lahodné a starobylé chuti.Víno v lahvích
Vybrat víno, které bude možné skladovat a archivovat není tak jednoduché a spíše se jedná o záležitost pro skutečné znalce. Pokud byste si ale chtěli doma udělat menší archivářský sklípek pomůže vám několik následujících rad. Ve všeobecné rovině by se dalo tvrdit, že vhodné víno pro archivaci je víno, které obsahuje vyšší množství kyselin. Důvod tohoto faktu je jednoduchý: kyseliny ve vínu obsažené totiž ztěžují podmínky nežádoucích mikroorganismy, které mají za následek kažení. S tím souvisí také obsah kyseliny siřičité, která také zabraňuje kažení. Další mou radou je vybírat vína kvalitnější s vyšším obsahem alkoholu, který se postupem času vytrácí. Proto je vhodný obsah přesahující 12 %.Víno v sudech
Kdybychom se chtěli bavit o konkrétních druzích, která jsou k tomuto úkonu vhodná, můžeme jmenovat například ryzlink rýnský, rulandské bíle, chardonnay, rulandské modré, cabernet Sauvignon, modrý Portugal nebo ryzlink vlašský.
Při archivaci nezapomeňte vínu zajistit stálé teplotní podmínky, které by se měly pohybovat mezi 10-15 °C, tmavé prostředí, vodorovnou polohu, která zajistí, že korek zůstane stále vlhký, kvalitní nepropustný uzávěr, kterým může být právě dobře vyrobený korek a také místo, kde je malé množství otřesů, které zajistí lahvi stabilitu.
Základní poznatky tedy máme za sebou. Další informace o trvanlivosti vína na World of wines.

zijesjenjednou.cz