Někteří lidé preferují LED diody, jiní dávají přednost inertnímu plynu a luminoforu zářivek. Každá technologie má své klady a zápory, rozhodně však dnešní zářivky nejsou výběhové modely osvětlovací techniky.
Světelný komfort
Velký rozdíl je např. mezi bodovými žárovkami a zářivkami. Zářivka T5 je všesměrová, dokáže tedy podobně jako výbojka, svítit rovnoměrně ve všech úhlech, nevytváří rušivé ostré kontrastní přechody a stíny a část světla se odráží v případě centrálních svítidel i od stropu. A právě v kancelářích, v kuchyních nebo v dětských pokojích je při vhodně zvoleném barevném odstínu optimálním zdrojem umělého světla.
Teplota chromatičnosti
Nejčastěji se zářivky využívaly ve školách a na pracovištích, zejména za socialismu byly velmi levným zdrojem umělého světla a byly pro tyto pozice ideální. Tehdy však šlo u nepříjemné, někdy až bodavé zabarvení, poměrně chladné, a nebylo zkrátka na výběr. Někteří z vás ještě možná pamatují výuku pod zářivkami a moc kladných referencí nikomu tyto okamžiky nepřinesly.
Dnes je situace jiná, kromě kanceláří je lze nasadit i do míst, kde nám záleží na příjemném, nerušivém osvětlení s teplotou chromatičnosti 2700 K, která odpovídá vláknové žárovce. Ta je totiž optimální např. do kuchyně k jídelnímu stolu a dle norem by měla být i v restauracích, kavárnách a podobných zařízeních, kde lidé stolují a odpočívají. V jedné místnosti by se však nemělo míchat více odstínů, např. teplá se studenou, vznikají tím nepříjemné kontrastní přechody. Výjimkou je pouze osvětlení kuchyňské linky a dřezu, kde pro pracovní účely je nutné volit chladnější barvu světla.
Zapomeňte na staré neduhy
Bzučení a blikání způsobovaly indukční předřadníky a tlumivky, u těchto starých typů nebylo možno hovořit o nějakém komfortu, vždy to byl kompromis a lidé jej museli snášet. Dnešní výrobky jsou řízeny elektronikou, předřadník pracuje na mnohem vyšší frekvenci, blikání lidským okem nelze vůbec zaznamenat.